Mobil Vétel blog

Minden, amit az Apple iPhone 15 mobilról tudunk

2023.02.13 21:40
Mobil Vétel
Minden, amit az Apple iPhone 15 mobilról tudunk

A kissé fakó iPhone 14 megjelenése utána „kiszivárgott” hírek szerint az Apple nagy változásokat tervez 2023-ra.

/iPhone 15 megjelenési dátuma, iPhone 15 ára, iPhone 15 Ultra, iPhone design, iPhone 15 műszaki adatai és jellemzői/

 

Apple iPhone 15 

Az Apple minden évben bemutat egy új iPhone sorozatot. Bevezetése a legfontosabb esemény az Apple naptárában. A Mac-eladások növekedésével és az Apple szolgáltatások iránti elkötelezettségének növekedésével az iPhone-eladások a vállalat portfóliójának központi elemévé váltak, és olyan kiegészítőket kínálnak, mint az Apple Watch és az AirPods.

  • iPhone 15 megjelenési dátuma
  • iPhone 15 ár
  • iPhone 15 Ultra
  • iPhone 15 dizájn
  • Az iPhone 15 műszaki adatai és jellemzői

 

Az iPhone 15 megjelenési dátuma

Az Apple általában minden év szeptember második keddjén vagy szerdáján jelentibe az új iPhone-okat.

Ezért az várható, hogy az iPhone 15 2023. szeptember 12-én vagy 13-án kerül bemutatásra. Valószínűleg néhány modell előrendelhető lesz (szeptember 15-én), és a következő pénteken (szeptember 22-én) kerül a boltokba.

Így került a boltokba az elmúlt néhány év iPhone generáció:

iPhone 14: 2022. szeptember 16

iPhone 13: 2021. szeptember 24

iPhone 12: 2020. október 23

iPhone 11: 2019. szeptember 20

iPhone XS: 2018. szeptember 21

 

Az iPhone 15 ára

Az iPhone 14 modellek árai változatlanok maradtak az Egyesült Államokban, de az Egyesült Királyságban és sok más országban emelnie kellett az árakat az árfolyamok és az infláció miatt. Tehát az árak a következők jelenleg:

iPhone 14: 799 USD/849 GBP

iPhone 14 Plus: 899 USD/949 GBP

iPhone 14 Pro: 999 USD/1099 GBP

iPhone 14 Pro Max: 1099 USD/1199 GBP

 

Ha az Apple ténylegesen iPhone 15 Pro Max-ot iPhone 15 Ultra névre kereszteli (lásd alább), és néhány exkluzív újabb funkciót kínál, az elég jó ürügy arra, hogy 100 dollárral/100 fonttal megemelje a modell árát. Egy 2022 novemberi tweetben a Leaks Apple Pro írta, hogy az iPhone 15 Ultra gyártása" jelentősen többe fog kerülni, mint az iPhone 14 Pro Max". Ez nem feltétlenül azt jelenti, hogy drága lesz, de azt igen, hogy lehet.

A decemberi pletykák ugyanakkor azt sugallták, hogy az Apple "komolyan" fontolgatja az iPhone 15 Plus árának csökkentését, miután az iPhone 14 Plus eladásai ebben az évben lassúak voltak.

 

LeaksApplePro

 

iPhone 15 Ultra

Most, hogy az Apple bemutatta az Apple Watch Ultra-t, a pletykák szerint a cég az iPhone 15 Ultra-val kiterjeszti márkáját az iPhone termékcsaládra.

Ez az összes "információ" eddig. Feltételezik, hogy az iPhone 15 Ultra a „Pro Max” variáns új márkaneve, és valamiféle új funkcióval meg lehet majd különböztetni. Ezt a stratégiát már egyszer eljátszotta az iPhone 12 Pro Max készülékkel.

Ennek megfelelően a legtöbben azt várják, hogy a kamera ismét az új Ultra telefonok kiemelkedő funkciója legyen. A pletykák szerint az Apple-nek rengeteg más ötlete is van arra vonatkozóan, hogy miként tűnhet ki az Ultra verzió, például gyorsabb töltés és több tárhely, de ezek többsége nem megalapozott.

Ez az állítólagos iPhone 15 Ultra egyébként iPhone 15 Pro Max-nak tekinthető. Úgy gondolják, hogy ugyanazt a processzort, kijelzőt és dizájnt használja majd, mint az iPhone 15 Pro (bár a Leaks Apple Pro jelentése szerint titán testtel is rendelkezhet, mint például az Apple Watch Ultra).

 

iPhone 15 dizájn

Az Apple megtartotta az iPhone 12 általános dizájnját, de a pletykák szerint az iPhone 15-nél változás történt. Íme, amit hallhatunk innen-onnan a közelgő iPhone-kiadásról:

 

Burkolat

A Shrimp Apple Pro szerint a Twitteren az iPhone 15 "új keret kialakítással" fog rendelkezni. Ahogy a „kiszivárogtató” leírja, a hátsó sarkok "lekerekítettek és nem szögletesek", mint az iPhone 14-nél.

A 6,1 hüvelykes és 6,7 hüvelykes szabványos iPhone 15, valamint a 6,1 hüvelykes és 6,7 hüvelykes iPhone 15 Pro négy mérete várhatóan megegyezik majd. Shrimp Apple Pro szerint az iPhone 15 titánt használ majd, sok éves szóbeszéd óta előszőr. Ha ez igaz, akkor az iPhone 15 Ultra esetében exkluzív lesz, hasonlóan az Apple Watch Ultra-hoz.

 

Gombok

Ming-Chi Kuo elmondása szerint az Apple átválthat szilárd test gombokra az iPhone 15 Pro és Ultra modelleken. Ez hasonló az iPhone SE home gombjához. Kuo elmondta, az Apple azt tervezi, hogy a telefon mindkét oldalára egy pár Taptic motort ad, hogy utánozza a kattintható gombok érzetét.

 

 

USB

A jelenlegi iPhone-ok USB-C tápadaptert használnak, így ez ugyan az marad, csak egy USB-C-Lightning-kábel és egy saját port. Így, ha iPhone-od csatlakozik Machez vagy PC-hez, gyorsabban tölthet fel és gyorsabban továbbíthatja az adatokat.

 

Dynamic Island

A nem Pro iPhone-ok kijelzőjének egyik legfontosabb változása, hogy a Dynamic Island (egy kerek kamerakivágás, amely kulcsfontosságú interfész elemként szolgál az iPhone 14 Pro-n) minden iPhone 15 modellen megjelenik. Ez azt jelenti, hogy a nem Pro iPhone készülékek megjelenése és érzete ugyan az.

Ez azonban nem jelenti azt, hogy az iPhone 15 mindig bekapcsolt kijelzőt vagy Pro Motion-t kap. A pletykák szerint ezek a funkciók továbbra is kizárólag a Pro modellre vonatkoznak.

 

Az iPhone 15 műszaki adatai és jellemzői

Az Apple rengeteg új technológiát tesztel különböző beszállítóktól, ezáltal idővel az apró „kiszivárogtatások” támpontokat adhatnak arra vonatkozóan, hogy mi érkezik a következő iPhone-hoz. Gyakran félreértik vagy figyelmen kívül hagynak apróbb részleteket, ami az új hardverekkel együtt járó szoftveres újításokat illeti. (pl.: Dynamic Island, ahol csak a „pill and hole” kivágásról hallottunk, és nem arról, hogy az Apple hogyan szándékozta ezt kihasználni).

 

Periszkóp kamera lencséje

A pletykák szerint az Apple egy „periszkóp lencsén” dolgozik, amely sokkal nagyobb hatótávolságú optikai zoomot kínál. Ez az a technológia, amely lehetővé teszi, hogy ugyan olyan hosszú zoom tartományokat érjen el, mint a Samsung Galaxy S22 Ultra. Ez a régi pletyka újra felröppent, hogy az iPhone Pro Max exkluzív funkciója lehet. Az természetesen még nem világos, hogy ez majd milyen kameraelrendezést vagy átméretezést kíván meg.

Másod sorban, az iPhone 15 biztosan kap kamera frissítéseket, mint minden évben. Az egyelülső és három hátsó kamera közül legalább egynek biztosan jobb az érzékelője vagy az objektívje. Az egyetlen konkrét kamerás pletyka jelenleg az, hogy az iPhone 15 Pro Max periszkópos teleobjektív kamerával is rendelkezhet. Ez valahol az 5-10-szeres optikai zoom tartományban lehet.

 

iPhone 15 - mobilvetel.hu

 

A17 processzor

A TSMC (az Apple chipjeinek nagy részét gyártó cég) következő jelentős processzor technológiája még nem készült el az A16-hoz. Úgy vélhető, hogy az A17 valószínűleg az egyik első olyan gyártási chip lesz, amely a chipgyártó 3 nm-es eljárását alkalmazza. Ez több tranzisztort tesz lehetővé ugyanazon a területen, így az Apple több funkciót és jobb teljesítményt biztosít.

Az iPhone 14 termékcsaládnál az Apple fenntartotta az új A16-ot Pro modelljeihez, és ismét az A15-öt használta a nem Pro termékeihez. Valószínűleg ez 2023-ban is így folytatja a szabványos iPhone 15 A16 processzorral, az iPhone 15 Pro pedig az új A17 processzorral lesz felszerelve.

 

Memória

Miután az iPhone 14 Pro megtartotta ugyanazt a 6 GBRAM-ot, mint az iPhone 13 Pro, a Trendforce jelentése szerint az iPhone 15 Pro/Ultra modellek 8 GB RAM-ot kapnak. A nem Pro modellben várhatóan ugyanannyi 6 GB RAM lesz, mint 2022-ben.

 

Apple 5G modem

Az Apple évek óta dolgozik saját mobil modemjein, és 2019-ben 1 milliárd dollárért vásárolta meg az Intelmodem egységeit. Eredetileg az Apple egy versenyképes, 5G-képes cellás modemmel szeretne beérni az iPhone 15 részeként, de a legújabb pletykák mást sugallnak. Ming-Chi Kuo májusban arról számolt be, hogy a modem fejlesztés "útakadályba ütközött", Mark Gurman pedig novemberben arról számolt be, hogy a Qualcomm várhatóan szállítja "az új modemek többségét" az iPhone 15-höz. Ehelyett egy Qualcomm Snapdragon modem, valószínűleg egy Snapdragon X70 érkezik.

 

 

*Szerző: Jason Cross / Fordító: mobilvetel.hu /*A cikk fordítása nem az író eredeti szövegkörnyezetét tükrözi.